De voordelen van tafeltennis

voordelen van tafeltennis
11 mei 2022

Tafeltennis is een toegankelijke sport voor jong en oud. De sport biedt verschillende voordelen voor de gezondheid. Regelmatig spelen verbetert het bijvoorbeeld je reflexen. In dit artikel worden een aantal voordelen van tafeltennis uitgelicht.

Tafeltennis is laagdrempelig

Voor tafeltennis kan iedereen meedoen ongeacht het niveau. Je kan daarom ook binnen elk niveau instromen – of je nu voor het eerst begint of dat je al een bepaald niveau hebt. Daarnaast maakt het laagdrempelig omdat je alleen sportschoenen, een tenue en een tafeltennisbatje nodig hebt.

Het verbetert je oog coördinatie

Met tafeltennis met je continue bezig om het balletje te volgen. Dit begint al met de service, als de tegenstander gaat serveren dan kijk je of er in de service een bepaald effect zit. Ook kan je al inschatten waar het balletje gaat komen. Ook als je zelf serveert kijk je naar het balletje wanneer je deze opgooit. Vervolgens blijf je naar het balletje kijken zodat het balletje tegen het batje komt. Tijdens een rally blijf je ook steeds naar het balletje kijken om te kijken waar komt het balletje en dat het balletje het batje raakt.

Het verbetert je conditie

Dit wordt vaak onderschat bij tafeltennis – doordat je vaak op één positie achter de tafel staat. Dit is namelijk in het midden achter de tafel. Maar wanneer je een potje gaat spelen dan kom je er al snel erachter dat je actief bezig bent. Je beweegt je arm waarmee je je tafeltennisbatje vast hebt heen en weer. Dit heeft als gevolg dat je je bovenlichaam continue traint. Ook zet je steeds een stap naar links of naar rechts om steeds bij de bal te komen. Wanneer het niveau hoger wordt kan een potje tafeltennis daarom ook vrij intensief worden.

voordelen tafeltennis

voordelen tafeltennis

Het is goed voor je geest

Talrijke studies hebben aangetoond dat tafeltennis verschillende gebieden van de hersenen tegelijk activeert. Door het spelen van een spelletje tafeltennis wordt een algemene staat van bewustzijn gestimuleerd die zowel het denken als de fysieke alertheid stimuleert.

Uit deze studie blijkt duidelijk dat tafeltennissers veel betere geestelijke vermogens behouden in vergelijking met niet-spelers, zelfs in de oudere leeftijdsgroepen “ – Japanse Medische Studie ‘The Effect van Tafeltennis Practice on Mental Ability’.

Het is een sociale sport

Gezelligheid, saamhorigheid, laagdrempeligheid en sportiviteit zijn waarden die hoog in het vaandel staan bij TTV Rally.


Interesse om een keer te trainen?

Kom gerust vrijblijvend eens langs en speel de eerste paar keer gratis mee om te kijken of het iets voor jou is. De jeugd traint vanaf 18:00 tot 20:30 en de senioren van 20:30 tot 22:30 op de woensdagavond. Er wordt getraind aan de Tulpstraat 7 in Wijk en Aalburg. Jij bent van harte welkom!

Bron: https://nttc.nl/tafeltennis/tafeltennis-de-beste-denksport-ter-wereld/